Живеем от Богоявление до Богоявление

06.01.2017 г.
lovechmedia.com
Автор: иконом Василий Шаган

Какво е за нас, братя и сестри, явяването на Бог? Някои казват, че ние живеем от Богоявление до Богоявление, защото и в раждането на Христос виждаме явяването на Бог, и в Неговото Възкресение. Но днес по особен начин Бог се явява, за да може в Него да познаем Неговата истинска Божествена същност и Неговата светлина за просвещаване на всички.

Когато Христос влиза в Йордан, Йоан Предтеча казва: „И Ти ли идваш да се кръстиш от мен? Аз не съм достоен да се наведа до обущата ти дори”, или „да развържа ремъка на обущата ти”, както се казва на друго място. Но Неговото влизане, на Този, Който няма никакъв грях, е всъщност за наше очистване и за наше освещение. С влизането на Христос в Йордан ние получаваме възможност за очистване от нашите собствени грехове и за спасение на нас самите. Явяването на Бог в трите Му Лица е свидетелство за откровение на царството Божие. Затова идва и Христос в този свят, да проповядва Божието царство и да призове всички нас към него.

Но искам да обърна вашето внимание и на това че Кръщението на Христос е свидетелство и потвърждение на нашето кръщение. Ако Йоан проповядваше покайно кръщение, като казваше: „Покайте се и се кръщавайте за очистване на греховете”, то Христос идва и ни кръщава с Дух и с огън, както казва Писанието. Това означава, че ние, които се кръщаваме в името на Христос, от една страна, се очистваме от всичките свои грехове, а от друга страна, получаваме призвание за Царството Божие. С Духа на истината и с огъня, който Христос е донесъл, чрез Битието ние получаваме истинско вдъхновение за вечния живот. И нашето кръщение е тайнството, което би трябвало винаги да ни държи в Духа на истината, и чрез което да влезем в Царството Божие. Не е лъжа обаче, че ние след своето кръщение много често забравяме за тези дарове и не живеем според Духа на истината, и следователно кръщението за нищо не ни ползва. Затова св. Йоан Предтеча казва на онези, които идват при него да се кръщават: Внимавайте как живеете, защото дървото, което не дава плод – след кръщението има предвид – изсъхва и бива отсичано и изгаря. Затова и ние след своето кръщение, ако не даваме плод според вярата в Духа на истината, ще бъдем като сухо дърво отсечени и хвърлени в огън, непотребни, и ще изгубим Царството Божие. Нашето кръщение ни призовава да живеем в Духа на Божията правда, в Духа на истината. А който живее в Божията правда, ще има мир и радост.

След като вчера направихме водосвет тук, в храма, в днешния ден се освещават водите във водоемите, като така се освещава цялото естество, което Бог е сътворил. Хубаво е да си вземем от тази вода за вкъщи, като я използваме с нужното благоговение както за освещаване на домовете си, така и за изцеление, за прогонване на всяко зло. И нека се радваме заедно, че Христос отново е с нас. Амин!

Проповед на иконом Василий Шаган, 06.01.2017, храм „Св. Николай Чудотворец"

Още от Проповеди

В благодарността се проявява радостта ни

16.01.2018 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Благодарният човек успява да види света около себе си с очи на благодарност, различавайки сред всичко, което му се случва, на първо място онова, за което може да благодари на Бога. А когато намираш нещата, за които да благодариш, винаги си радостен.

Как да живеем след Богоявление?

10.01.2018 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Съединени с Него, осветени от Неговата божественост, ние можем да повярваме в Спасителя и наистина да преобразим своя живот и, следвайки Неговото Евангелие, да достигнем до обожението, към което Той ни е призвал, и до Неговото царство.

Величие и слава в смирение и кротост

28.12.2017 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Кой може да ни обикне освен Бог в Своята божествена любов? И да раздели с нас Своята божествена слава. В родилия се Богомладенец ние може да видим Този, Който ще ни дари това, което търсим през целия си живот – да бъдем обичани.

Какво се случва в центъра