Живеем от Богоявление до Богоявление

06.01.2017 г.
lovechmedia.com
Автор: иконом Василий Шаган

Какво е за нас, братя и сестри, явяването на Бог? Някои казват, че ние живеем от Богоявление до Богоявление, защото и в раждането на Христос виждаме явяването на Бог, и в Неговото Възкресение. Но днес по особен начин Бог се явява, за да може в Него да познаем Неговата истинска Божествена същност и Неговата светлина за просвещаване на всички.

Когато Христос влиза в Йордан, Йоан Предтеча казва: „И Ти ли идваш да се кръстиш от мен? Аз не съм достоен да се наведа до обущата ти дори”, или „да развържа ремъка на обущата ти”, както се казва на друго място. Но Неговото влизане, на Този, Който няма никакъв грях, е всъщност за наше очистване и за наше освещение. С влизането на Христос в Йордан ние получаваме възможност за очистване от нашите собствени грехове и за спасение на нас самите. Явяването на Бог в трите Му Лица е свидетелство за откровение на царството Божие. Затова идва и Христос в този свят, да проповядва Божието царство и да призове всички нас към него.

Но искам да обърна вашето внимание и на това че Кръщението на Христос е свидетелство и потвърждение на нашето кръщение. Ако Йоан проповядваше покайно кръщение, като казваше: „Покайте се и се кръщавайте за очистване на греховете”, то Христос идва и ни кръщава с Дух и с огън, както казва Писанието. Това означава, че ние, които се кръщаваме в името на Христос, от една страна, се очистваме от всичките свои грехове, а от друга страна, получаваме призвание за Царството Божие. С Духа на истината и с огъня, който Христос е донесъл, чрез Битието ние получаваме истинско вдъхновение за вечния живот. И нашето кръщение е тайнството, което би трябвало винаги да ни държи в Духа на истината, и чрез което да влезем в Царството Божие. Не е лъжа обаче, че ние след своето кръщение много често забравяме за тези дарове и не живеем според Духа на истината, и следователно кръщението за нищо не ни ползва. Затова св. Йоан Предтеча казва на онези, които идват при него да се кръщават: Внимавайте как живеете, защото дървото, което не дава плод – след кръщението има предвид – изсъхва и бива отсичано и изгаря. Затова и ние след своето кръщение, ако не даваме плод според вярата в Духа на истината, ще бъдем като сухо дърво отсечени и хвърлени в огън, непотребни, и ще изгубим Царството Божие. Нашето кръщение ни призовава да живеем в Духа на Божията правда, в Духа на истината. А който живее в Божията правда, ще има мир и радост.

След като вчера направихме водосвет тук, в храма, в днешния ден се освещават водите във водоемите, като така се освещава цялото естество, което Бог е сътворил. Хубаво е да си вземем от тази вода за вкъщи, като я използваме с нужното благоговение както за освещаване на домовете си, така и за изцеление, за прогонване на всяко зло. И нека се радваме заедно, че Христос отново е с нас. Амин!

Проповед на иконом Василий Шаган, 06.01.2017, храм „Св. Николай Чудотворец"

Още от Проповеди

Помогни на нашето неверие

19.03.2018 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Колко пъти ние се изправяме тук да се молим? И колко пъти го правим със съмнение? Съмняваме се във всичко. А Христос се нуждае в нашата молитва само от едно – от осъзнатата истина. Ние да осъзнаем от какво имаме нужда.

Оръжието, което Христос ни остави

12.03.2018 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

На кръста бе разпнат нашият Спасител, Който в нищо не е виновен. Чист Син Божий! От този момент кръстът се поставя в центъра на нашия християнски живот, на всички наши преживявания. Той е оръжието, което Христос ни остави.

Пастирски съвети за Великия пост

05.03.2018 г. | иконом Василий Шаган, свещеник Илия Попов | Проповеди

Само Бог е този, Който може да ни промени. Но за да ни промени Той, ние трябва да покажем, че сме готови и с цялата си воля желаем да се променим... Когато човек се мобилизира, тогава и Божията благодат започва да съдейства на неговото спасение.

Какво се случва в центъра