Алтернатива, януари 2018

23.01.2018 г.
Автор: Архангел.бг

В първия брой на „Алтернатива” за 2018 г. започва представянето на едно ново културно пространство в града ни – постоянната експозиция „Проглас към Евангелието”, оформена в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”. В образ и слово тя разказва как вярата в Бога става неизменна част от българската идентичност и бележи посоката, в която да расте българският дух. В този брой представяме св. Тривелий-Теоктист (хан Тервел), а в следващите броеве – и останалите личности, чиито образи са включени в експозицията, а именно – св. мъченик Боян Енравота, св. Климент Охридски, св. Княз Борис, св. Архиепископ Йосиф, св. Константин Преславски и св. Йоан Рилски. Целта ни е техните имена и дела да изплуват от забравата и да заемат своето място в живота ни като наши апостоли, отци и учители

В изданието още може да прочетете продължението на статията за вярата на съвременния човек от митрополит Антоний Сурожски, словото на архим. Йоан Крестянкин за малките добрини, духовни съвети на стареца Гавриил Карейски, интервю с Обуховския епископ Йона за гнева и молитвата, разказа на Деян Енев „Камбанарията”, проповедта на иконом Стефан Енев за благодарността и молитва за благословение на годината.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Кратък анонс:

Във всяко духовно дело резултатът зависи от Бога… Направи това, което можеш, а Бог ще добави онова, което не можеш. За Бога няма пречки и Той навреме ще приложи своята сила. Нашата работа е да мислим за своя ум, да пазим своята вътрешност, а работата на Бог е да мисли за нас. Не трябва да мислим за себе си вместо Бога. Господ сам ще сметне всичките ни разходи и приходи и всичко ще устрои по най-добрия начин. И така, за да се намеси Господ, ние първо трябва да направим всичко, което можем. Това е духовен закон. Ние трябва да направим нашето, човешкото, за да добави Бог божествената част във всяко едно дело. Ако нашето участие отсъства, Той не би направил нищо… Така че, братя, не се заблуждавайте, ние трябва да приложим своите усилия, за да започне да действа Господ.
(Из „Духовни съвети”- старецът Гавриил Карейски)

Още от Какво се случва в центъра

Първи брой на сп. „Алтернатива” за 2019 г.

18.01.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво ни пречи да пуснем Бога в живота си и защо смятаме, че това би довело да загуба на личната ни свобода?! И ако всяка нова година си пожелаваме нещо да се промени, да е по-добра от старата, не е ли логично да променим и своята гледна точка, и пътя, по който сме вървели досега?

Какво мислят младите. Ораторски форум - 2018 (2)

31.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Отглас от втория финал на Младежкия ораторски форум (с видеозапис на четири от речите). Финал и на проектите за тази година в Духовно-просветния център. С пожелание за нови срещи с младите хора през 2019-та.

Коледарско благовестие, или как се прави предложение за брак

28.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

И тази година в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” се събра коледарска дружина, да разнесе благата вест за раждането на Спасителя Христос. Но и още нещо изпълни с радост сърцата на енорията...

Какво се случва в центъра