Алтернатива, януари 2018

23.01.2018 г.
Автор: Архангел.бг

В първия брой на „Алтернатива” за 2018 г. започва представянето на едно ново културно пространство в града ни – постоянната експозиция „Проглас към Евангелието”, оформена в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”. В образ и слово тя разказва как вярата в Бога става неизменна част от българската идентичност и бележи посоката, в която да расте българският дух. В този брой представяме св. Тривелий-Теоктист (хан Тервел), а в следващите броеве – и останалите личности, чиито образи са включени в експозицията, а именно – св. мъченик Боян Енравота, св. Климент Охридски, св. Княз Борис, св. Архиепископ Йосиф, св. Константин Преславски и св. Йоан Рилски. Целта ни е техните имена и дела да изплуват от забравата и да заемат своето място в живота ни като наши апостоли, отци и учители

В изданието още може да прочетете продължението на статията за вярата на съвременния човек от митрополит Антоний Сурожски, словото на архим. Йоан Крестянкин за малките добрини, духовни съвети на стареца Гавриил Карейски, интервю с Обуховския епископ Йона за гнева и молитвата, разказа на Деян Енев „Камбанарията”, проповедта на иконом Стефан Енев за благодарността и молитва за благословение на годината.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Кратък анонс:

Във всяко духовно дело резултатът зависи от Бога… Направи това, което можеш, а Бог ще добави онова, което не можеш. За Бога няма пречки и Той навреме ще приложи своята сила. Нашата работа е да мислим за своя ум, да пазим своята вътрешност, а работата на Бог е да мисли за нас. Не трябва да мислим за себе си вместо Бога. Господ сам ще сметне всичките ни разходи и приходи и всичко ще устрои по най-добрия начин. И така, за да се намеси Господ, ние първо трябва да направим всичко, което можем. Това е духовен закон. Ние трябва да направим нашето, човешкото, за да добави Бог божествената част във всяко едно дело. Ако нашето участие отсъства, Той не би направил нищо… Така че, братя, не се заблуждавайте, ние трябва да приложим своите усилия, за да започне да действа Господ.
(Из „Духовни съвети”- старецът Гавриил Карейски)

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, февруари 2018

14.02.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Алтернатива” в този брой насочва вниманието ни към темата за прошката, така актуална в навечерието на Великия пост. Прошката - път към Бога и ключ към сърцето на ближния.

Четвърта публична среща по програмата „Съпричастност”

09.02.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Четвъртата публична среща по програмата „Съпричастност” ще бъде на 12 февруари от 18.30 ч. в залата на Духовно-просветния център. Тема: „Работа с мислите” - 2 част.

Проглас към Евангелието – ново културно пространство в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна

24.01.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Ново пространство за срещи и общуване, място за осмисляне на православната вяра – в образи и слова, които възкресяват паметта и историята и показват, че в основата на българското самосъзнание и култура винаги е стояло Светото Евангелие.

Какво се случва в центъра