Духовно просветен център

Културна дейност

30.01.2018 г.


Седмицата на православната книга е  международен форум за православна книжнина и култура, който се организира ежегодно от Варненска и Великопреславска св. митрополия. В него вземат участие гости от целия православен свят.

Началото е поставено през 1998 година. Досега в рамките на Седмицата са представени стотици книги, списания и други печатни издания на български, руски, сръбски, гръцки, румънски, белоруски, украински, полски, чешки и словашки автори и издателства.

Християните във Варна имат уникална възможност да слушат и да задават въпросите си на забележителните православни богослови и духовници, като: митрополит Амфилохий Радович, епископ Атанасий Йевтич, митрополит Йеротей Влахос, проф. Георгиос Мандзаридис, епископ Тихон Шевкунов, дякон Андрей Кураев, протойерей Радован Бигович, акад. Владета Йеротич, проф. Дмитрий Авдеев, йеромонах Анатолий Берестов и други.

По време на Седмицата като съпътстващи прояви се организират иконографски и фотографски изложби, концерти и прожекции на православни документални и игрални филми.

Кирило-Методиевите дни са традицията, която просветният център следва с цел да привлече вниманието към личностите и делото на светите братя и да запълни със смисъл времето между 11 и 24 май (датите, когато църквата и държавата отбелязват паметта им). Изложбата Българската писменост е една от най- важните програми, по които се работи в Центъра. След изложбите на стари книги, на документални фотографии на печати на български владетели и на старобългарски епиграфски паметници от 9 век, открити при разкопки на манастири край с. Равна и край Варна, в настоящия момент представяме мултимедийната изложба Азбучна истина. Тя се посещава от ученици или гостува на място в училищата. Запознава младите хора с изконния смисъл, вложен в названията на буквите от светите братя Кирил и Методий, за да посвещават с истините за Бога и човека и най-малките азбукарчета. Знание, което днес сме загубили.

Дните на православната икона имат за цел да популяризират храмовото изкуство и да обогатят културата на хората, интересуващи се от тази тема - относно учението на Православната църква за иконите, историята на възникването им, канона и символиката в иконописта. В рамките на тези дни се организира обща изложба с икони на възпитаниците на иконописната школа, която работи при Центъра.

Дните на православно филмово изкуство са част от културната програма на Центъра. Всяко издание е посветено на определена тема – светиите на XX век; подвижници на Атон; съвременни български духовници. Допирът до личността и словото на тези духовници променя душите на хората и им открива светлината на вярата, защото свидетелството на християнската вяра се дава най-истински чрез цялостния живот на духовника и християнина.

Пленерът за детска рисунка Колко са чудни делата Ти, Господи за деца от 7 до 18 години се организира съвместно с Школата по живопис на художника Радко Мурзов.  Тридесет деца рисуват в продължение на пет дни в различни варненски храмове. Докато творят, малките художници научават повече за историята на Църквата във Варна от античността до днес. На 27 юли, деня на св. Пантелеймон, св. Седмочисленици и деня на Освобождението на град Варна, официално се открива изложбата с рисунките на децата и всяко от тях получава грамота за участие.

Младежкият фестивал „Будителски слова“ представлява поредица от срещи със съвременни български труженици на духа и словото. Темите на срещите са посветени на българския език и будителите от времето на св. Седмочисленици и св. Иван Рилски до наши дни. Целта на  срещите е учениците да се запознаят със съвременни писатели, историци и духовници и да поставят пред тях въпросите, които ги вълнуват.

Младежкият ораторски форум е един от начините да общуваме с младите хора, да дадем изява на техния глас. За негов патрон беше избран свети Климент Охридски в чест на 1100-годишнина от неговото успение. Тази проява има за цел да обърне вниманието на учениците към българската история и култура, да насърчи развитието на речевите и словесните им способности и да формира у тях лидерски качества, за да могат да предават на другите своите убеждения и да ги защитават.

Летен младежки форум. Провеждането на такива събори и фестивали е много разпространено в православния свят днес. Тези срещи спомагат за създаване на контакти и сближаване на християните и имат голямо значение за свидетелството на православната вяра пред света. Целта на форума е младежите да споделят и обсъждат своето мнение за живота на младите хора днес, за проблемите, с които се срещат, и по приятен и интересен за тях начин да се запознаят с традиционните български християнски ценности и култура. Програмата обикновено включва: групов тренинг, дискусии за християнския живот и възможностите пред младите хора в Църквата и обществото, екскурзии до значими за българската памет места.

Традиционна варненска седянка
Седянката е традиционна форма на общуване в патриархалното българско общество, в която се съчетават изкуство, занаяти и забавление. Тъкмо нейният комплексен и диалогичен характер ни провокира да я изберем като форма на нашето общуване с хората в града. Варненската седянка вече е  част от културния и духовния живот на Варна. Възникнала като проект за запознаване с традициите и местните обичаи, тя все повече се обръща към живота в църковната общност, към ценностите и културата на вярата, които се оказват най-стойностни в променящи се свят и имат силата да ни запазят като българи.
В рамките на проявата се дискутират проблеми на семейството и морала с участието на младежи, учители, богослови и свещеници. Провежда се три пъти в годината – на 15 август – Успение Богородично, 21 ноември – Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и 24 декември – коледуване в навечерието на Рождество Христово. Това дава възможност да се покаже единството на православния и на светския празник.

Опазване на културното наследство
Варна е исторически и културен наследник на манастирските духовно-просветни школи от времето на Златния век. В м. Пчелина край града се намира Царският манастир „Св.Богородица” – един от малкото съхранени манастирски центрове от периода на Първото българско царство. В чест на 1150 години от Покръстването на България и 1130 години от успението на св. Методий и пристигането на учениците на светите братя в България там беше издигнат 8-метров дървен кръст. По този начин бе отбелязана християнската принадлежност на мястото, но и беше направена още една стъпка към формиране на културния профил на Варна. Социализирането на археологическия обект може да го превърне в привлекателно място за посещение или за провеждане на открити уроци по история и литература, където учениците на място да усетят духа на времето.

Експозицията „Проглас към Евангелието” 
В края на 2017 г.,
когато се навършиха 1110 години от смъртта на св. Княз Борис, в двора на първото българско училище и първия български храм във Варна беше създадено едно ново културно пространство - място за срещи и общуване, място за осмисляне на православната вяра. На открито в двора на църквата „Св. Архангел Михаил” са подредени образите на св. Тервел, св. мъченик Боян, св. Климент Охридски, св. Княз Борис, св. Архиепископ Йосиф - първи епископ на български език, св. Константин Преславски и св. Йоан Рилски. Тези имена са известни на всички, но техните образи са потънали в бездната на времето. А нещо, което няма образ, няма и битие. Целта на експозицията е тези образи да изплуват от забравата и да заемат своето място в живота ни като наши апостоли, отци и учители. Наред с образите са и забравените слова на Символа на православната християнска вяра, които изричаме при всяка св. Литургия, и на Прогласа към Евангелието, които са изповядвали всички български царе и всички труженици на българското евангелско слово векове наред. Образи и слова, които възкресяват паметта и историята и показват, че в основата на българското самосъзнание и култура винаги е стояло Светото Евангелие.

Още от Дейности на центъра

Иконописна школа

  Школата по иконопис е създадена през 2000 година от иконографа Диян Димитров  с благословията на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. По идея на о. Василий Шаган и о. Антон тя е настанена в малка пристройка в двора на храм "Успение на Пресв. Богородица - стария" и работи там до 2005 година. Оттогава до...

Социална дейност

Трапеза за бедни Разказ на отговорник  в Трапеза за бедни История В средата на месец февруари 2012 година,  по идея на един от енориашите и с благословията на свещеника, основахме Трапеза за хора в нужда към храм "Св. Архангел Михаил". В началото всичко беше скромно - една по-голяма тенджера,...

Духовно-просветна дейност

Беседи за православната вяра Беседите се провеждат в четвъртък от 18.00 часа с водещ Борислав Аврамов и имат за цел да помагат на търсещите хора да осмислят вярата си. Представляват въведение в основните понятия на православната вяра и следват православния празничен календар. Посещават ги хора, които се подготвят за кръщение,...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори