15 август – Успение Богородично и празник на Варна

13.08.2017 г.
Архив, 2014
Автор: Архангел.бг

Програмата на Духовно-просветния център за 15 август – Успение Богородично и празник на Варна е вече факт. И тази година използваме формата „Традиционна варненска седянка”, за да продължим нашия диалог с хората в града и да покажем единството на православния и на светския празник.

На 15 август площадът пред храм „Св. Николай Чудотворец” отново ще бъде център на събитията. Празникът ще започне с Утреня и Литургия в храма, а през целия ден пред него ще бъде предлагана православна литература. След вечерната служба програмата ще продължи пред църквата с народна музика и хора, изпълнени от ансамбъла за автентичен фолклор при читалище „Св.св. Кирил и Методий”, с. Тополи. Хорът за източно църковно пеене при храм „Св. Николай Чудотворец” с диригент Мартин Димитров също ще се включи във вечерната програма с Църковни песнопения в чест на Пресвета Богородица.Така постепенно ще преминем към акцента на вечерта – мултимедийно представяна на чудотворните и почитани икони на Божията Майка в гр. Варна и прожекция на два кратки документални филма, свързани с темата на празника: английския „Света Гора Атон – градината на Пресвета Богородица” и руския „Тайната на женската природа”.

Очакваме ви – да споделим заедно настроението на празника и своята причастност към ценностите и културата на вярата, които се оказват най-стойностни в променящи се свят.

Още от Какво се случва в центъра

Какво мислят младите - 2

17.09.2017 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За да бъде щастлив този земен живот, първо мъдри да бъдем - така са мислели хората още по времето на Софокъл. А как мислят младите днес? Споделяме техните мисли за любовта и вярата, а който търси, ще открие в тях и надежда.

Какво мислят младите - 1

15.09.2017 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В началото на учебната година, нека чуем какво мислят младите днес, децата на нашето време, да видим през техните очи света, в който сме ги оставили да живеят - кой знае, може да се окаже доста поучително.

Църквата и младите

12.09.2017 г. | Варненски и Великопреславски митрополит Йоан | Какво се случва в центъра

Загубата на памет за Бога и за необходимостта от търсенето и от следването на Неговата свята воля има като неизбежно свое следствие точно това обезчовечаване на човека, на което ставаме свидетели днес... За всичко това обаче вина и отговорност носят не младите – носим я ние.

Какво се случва в центъра