145 години от Освобождението на Варна

26.07.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Празничният 27 юли ще започне рано в храм „Св. Архангел Михаил” във Варна. В 7:00 ще се отслужи утреня, а в 7:45 Божествена света литургия. В този ден Църквата ни припомня духовния подвиг на светите Седмочисленици и успението на единия от тях – св. Климент Охридски, а също така почита и паметта на светия великомъченик и лечител Пантелеймон.

Но за Варна този ден има още един повод за празник – Освобождението на града, станало на 27 юли 1787 г. Празничната програма, организирана от Община Варна, Военноморските сили и Варненска и Великопреславска митрополия ще започне в 9:00 ч. в двора на храма с благодарствен молебен пред паметника „Посрещане на освободителите”. След това ще бъдат положени венци и цветя от официалните гости и граждани.

Малко по-късно, от 11:00 ч. празничната програма в Духовно-просветния център ще продължи с откриване на финалната изложба и награждаване на участниците в детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!”. По традиция тя се открива в този ден, като красив финал на празника на улица „27 юли”, а тази година се добавя още и юбилеят на пленера – той се проведе за десети път от 17 до 21 юли под ръководството на варненския художник Радко Мурзов. (Още вж. ТУК)
Заповядайте!

Още от Събития

Мастър клас по иконопис за деца „Образът на св. Николай Чудотворец”

11.08.2023 г. | Архангел.бг | Събития

В продължение на две седмици участниците последователно ще се запознават с етапите и техниките, прилагани в иконописта. До края на курса всеки ще изработи своя икона с образа на св. Николай – върху грундирана дъска, прилагайки знанията, придобити по време на обучението...

Една година от кончината на отец Илия Попов

20.07.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Навършва се една година от кончината на отец Илия Попов. На 21 юли от 10:00 ч. - панихида в храм "Св. Николай Чудотворец", Варна. В 12:00 - панихида в Търговище, на гроба на отец Илия. Вечна и блажена да бъде паметта му!

Две срещи в навечерието на Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика

15.06.2023 г. | Архангел.бг | Събития

В две поредни недели Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил’ ще бъде домакин на две събития, посветени на Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика – 26 юни. Организатори - АПРЗС „Само Днес” и фондация „За живота”. Подробности за участие - в статията...

Какво се случва в центъра