144 години от Освобождението на Варна

26.07.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Празничният 27 юли ще започне в 9.30 ч. в двора на храм „Св. Архангел Михаил” с благодарствен молебен и полагане на венци пред паметника „Посрещане на освободителите”. Молебенът ще отслужи иконом Пламен Коларов, а службата ще украси с песнопения хорът на Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично”, Варна.

Малко по-рано, от 9.00 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец” ще започне света Литургия, която ще отслужи отец Алексей Атанасов. В този ден освен за Освобождението на Варна си спомняме и за духовния подвиг на светите Седмочисленици и успението на единия от тях – св. Климент Охридски, ще почетем и паметта на светия великомъченик и лечител Пантелеймон.

По традиция част от празника в този ден досега беше финалната изложба и награждаването на участниците в детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. За съжаление, тази година това няма да се случи (началото на проекта се отложим за края на лятото). Но въпреки това празникът няма да е лишен от детско присъствие. Очакваме специални гости от занималня „Матилда”, с които ще си поговорим защо честваме Освобождението на Варна точно на това място.

Още от Събития

Изложба „Светите икони” се открива в „Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна

12.08.2022 г. | Архангел.бг | Събития

В навечерието на Успение Богородично с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан се открива иконографска изложба под надслов „Светите икони”. Със свои творби участват съвременни иконографи от Варненска и Великопреславска епархия...

Да възпеем Майката на света

01.08.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Тези думи чуваме в Молебния канон на Пресвета Богородица, с който Църквата ще възпява Божията Майка през започващия пост. Каним всички да се присъединят към това умилително молитвено последование. (График на богослуженията)

Летен младежки форум - 2022

18.07.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Започва набирането на участници в седмото издание на летния младежки форум, който ще се проведе от 3 до 9 август. Повече за събитието и условия за участие виж в статията...

Какво се случва в центъра