144 години от Освобождението на Варна

26.07.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Празничният 27 юли ще започне в 9.30 ч. в двора на храм „Св. Архангел Михаил” с благодарствен молебен и полагане на венци пред паметника „Посрещане на освободителите”. Молебенът ще отслужи иконом Пламен Коларов, а службата ще украси с песнопения хорът на Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично”, Варна.

Малко по-рано, от 9.00 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец” ще започне света Литургия, която ще отслужи отец Алексей Атанасов. В този ден освен за Освобождението на Варна си спомняме и за духовния подвиг на светите Седмочисленици и успението на единия от тях – св. Климент Охридски, ще почетем и паметта на светия великомъченик и лечител Пантелеймон.

По традиция част от празника в този ден досега беше финалната изложба и награждаването на участниците в детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. За съжаление, тази година това няма да се случи (началото на проекта се отложим за края на лятото). Но въпреки това празникът няма да е лишен от детско присъствие. Очакваме специални гости от занималня „Матилда”, с които ще си поговорим защо честваме Освобождението на Варна точно на това място.

Още от Събития

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

04.12.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава празникът на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден с Архиерейска света Литургия и военноморски ритуал с водосвет и молебен.

Откриване на изложбата „Св. Паисий Хилендарски: За ползата от историята”

20.11.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Изложбата ще открие Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. С участие на хора на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Къде: Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” във Варна, ул. "27 юли" № 9. Кога: 21 ноември от 12:30 ч.

Празнична програма за Въведение Богородично в Духовно-просветния център

18.11.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава Въведение Богородично и в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” също тече подготовката за празника. Да отдадем почит на Божията Майка и да се погрижим и за духовната храна...

Какво се случва в центъра