1 юли - младежко поклонническо пътуване до Каварна

02.07.2019 г.
Автор: Архангел.бг

На 1 юли тази година се изпълниха 550 г. от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в основания от него манастир. В чест на това събитие, следвайки разказа на Владислав Граматик как се е случило това, от Велико Търново потегли първият национален поход „Светият път”. В рамките на месец, в няколко етапа, участниците в него ще извървят пътя, по който някога народът е съпровождал своя духовен закрилник. По късно, от 1 до 6 август от София ще тръгне за десети път и традиционният поклоннически поход „Рилският Чудотворец”…. Но може би не всички знаят, че и в североизточния край на България това събитие се отбелязва всяка година и на 1 юли това се случи за двадесети път.

Маршрутът е кратък – тръгва се от храма „Св. Успение Богородично” в Каварна и с литийно шествие се стига до хълма Чиракмна, който се извисявакрай града над морския бряг. Там, на няколко метра преди откоса, се намира древна базилика, посветена на светите безсребреници Козма и Дамян, чиято памет също честваме на 1 юли. Празникът започва на вечернята на 30 юни. Тогава именно се почита паметта от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски – службата завършва с прочитане на акатиста на светеца. А на следващия ден, когато литийното шествие се изкачи на върха, се чете акатистът на светите безсребреници и се извършва водосвет за здраве.

И тази година в литията се включи група от Варна, организирана от Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”. Това бяха 20 ученици и младежи, с които работим по различни проекти. На вечерната служба с акатиста те си припомниха житието на св. Йоан Рилски, както и пътуването до Рилския манастир миналата година, и заедно с всички пееха: „Радвай се, преподобни Йоане, Рилски Чудотворче, славо и радосте наша!” А някои, имайки опита в своите енории, служиха редом с отец Василий Селемет като иподякони. Вечерта, след разпъването на палатките край храма и вечерята, младежите се подготвиха и за следващия ден. Много от тях не знаеха кои са светите Козма и Дамян и затова заедно прочетоха житието им. Към групата се присъедини и отец Константин от манастира в Патлейна, а също и поклонници от Добрич, Варна и Каварна.

Сутринта в 5 ч. всички бяха на крак и, пеейки тропарите на Петдесетница и на честваните светии, потеглиха към върха. Там вече биеха специално пренесени за целта камбани и под техния звън беше прочетен акатистът на светите безсребреници. В края бяха отслужени водосвет и петохлебие с молитва за дъжд, тъй като повече от месец сушата измъчва хората по този край. Всички накрая се поклониха на иконите на светците и получиха букетчета дъхави билки, подготвени от предната вечер.

Тази година на празника имаше и няколко екипа журналисти, но уви не защото знаеха за 20-та годишнина на поклонническия поход. Провокирани от не особено добронамерените коментари на свои колеги относно предстоящото събитие, те бяха дошли на място, за да видят какъв е този „Православен джулай”… И видяха. И чуха. И, надяваме се, разбраха, че много по-голям смисъл и полза за младите хора има не когато в алкохолно опиянение чакаш изгрева на слънцето, а когато с достойнството на християнин почиташ Слънцето на правдата и се покланяш на Неговите светии.

След спускането от върха младежите закусиха, събраха палатките и потеглиха към близкото село Българево. Там гостуваха на архимандрит Методий, който урежда и поддържа  манастир в чест на „Св. вмца. Екатерина” в родния си дом. Всички се поклониха се на светите мощи в манастира, а след това вкусиха от манастирското гостоприемство - обяда, приготвен от о. Методий. Краят на програмата беше приятен и разхладителен за всички - за час-два се отбихме до близкия плаж. Около 18 ч., изпълнени с емоции от преживяното, младежите пристигнаха във Варна. Сбогуваха се с нас с благодарност и виждахме, че бяха искрени.

Снимки - в ГАЛЕРИЯТА. Благодарим за фоторепортажа на нашия сътрудник Мария Тодорова Хаджиогло!

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, юли 2019

09.07.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат юлският (237) брой на „Алтернатива”. Християнството като път и темата за вечността не са нови теми в списанието, но сега те са изведени като тема на броя...

Финал в лятното издание на Младежкия ораторски форум - 2019

03.07.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема за всички тази година беше „Можем ли да бъдем милосърдни?” - вълнуват ли се младите от този въпрос и как разбират милосърдието? Тема, насочена към реалността, в която живеем, проверяваща способността ни за съпричастност към хората край нас...

Ето ни, Господи, нас и децата, които ни даде!

02.07.2019 г. | Анета Павлова | Какво се случва в центъра

Вълнуващ разказ за поклонническо пътуване до Троянския манастир на енорийската детска школа „Кандилце” към храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” Варна...

Какво се случва в центъра