1 ноември с децата от ОУ „Черноризец Храбър”

01.11.2018 г.
Автор: Архангел.бг

В Деня на народните будители гости в Духовно-просветния център бяха 30 деца (1-4 клас) от ОУ „Черноризец Храбър”, Варна. След общоградския празник в Морската градина бяха решили да минат и през най-будителското място във Варна – първото българско училище и първият български храм в града. Оказа се, че поводът за тях е двоен, тъй като в този ден празнуват и патронния празник на своето училище.

От сътрудниците на Духовно-просветния център децата научиха историята на мястото, както и имената на най-видните варненски будители, благодарение на които българският дух и самосъзнание се възраждат тук в края на 19 век. Не беше трудно и сами да се досетят, че тогавашните възрожденци са нарекли своето училище на светите братя Кирил и Методий. След това те се поклониха на гроба на отец Константин Дъновски и разгледаха откритата изложба „Проглас към Евангелието” в двора на храма. Разказвайки за последния образ от нея – св. Йоан Рилски, нашият сътрудник Борислав Аврамов им припомни, че именно на неговия ден (по стар стил) е било взето решение през 1922 г. да се отбелязва Денят на народните будители. Личността на този монах отшелник се явява вдъхновяваща и обединителна за народа през всички трудни периоди в нашата история. Неслучайно го почитаме като небесен покровител на българския народ.

В храма децата научиха както за неговия патрон – св. Архангел Михаил, така и за предстоящия празник на християнското семейство – Въведение Богородично (21 ноември). А накрая с песни за будителите върнаха спомена за някогашните празници в първото българско училище.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Първи брой на сп. „Алтернатива” за 2019 г.

18.01.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво ни пречи да пуснем Бога в живота си и защо смятаме, че това би довело да загуба на личната ни свобода?! И ако всяка нова година си пожелаваме нещо да се промени, да е по-добра от старата, не е ли логично да променим и своята гледна точка, и пътя, по който сме вървели досега?

Какво мислят младите. Ораторски форум - 2018 (2)

31.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Отглас от втория финал на Младежкия ораторски форум (с видеозапис на четири от речите). Финал и на проектите за тази година в Духовно-просветния център. С пожелание за нови срещи с младите хора през 2019-та.

Коледарско благовестие, или как се прави предложение за брак

28.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

И тази година в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” се събра коледарска дружина, да разнесе благата вест за раждането на Спасителя Христос. Но и още нещо изпълни с радост сърцата на енорията...

Какво се случва в центъра